portre
Arató Zsuzsanna weblapszerkesztő-fényképész weboldala Arató Zsuzsanna-Önéletrajz

Egy weboldal ma még csak lehetőség, holnap már elvárás.

Szakmámról

Weblapszerkesztő szakemberként, számítástechnikai ismereteim birtokában tervezem meg a megrendelő igényeihez leginkább igazodó, igényes kivitelezésű internetes oldalakat, honlapokat. Első lépésként találkozom a megrendelővel és közösen egyeztetjük az internetes oldallal kapcsolatos elvárásokat és lehetőségeket. Ezt követően begyűjtjük a megjeleníteni kívánt információkat, legyenek azok szöveges formátumú anyagok, képek, grafikonok, zene vagy éppen egy képzőművészeti alkotásról készített fotó, videó. Majd ezeket a számítógép által felhasználható formátumba ültetem, például levilágítom, retusálom, korrigálom a színeket. A kapott anyagból a megrendelő kéréseit szem előtt tartva több tervet készítek. Megváltoztatom a hátteret, az oldalon lévő szöveg tördelését, a képek elrendezését.
Munkám során különböző kép és szövegszerkesztő, valamint grafikai programokat használok. A kapott adatok, anyagok feldolgozása során képvágó, átalakító, mozgókép szerkesztő és weblapszerkesztő programokban dolgozom. Kialakítom az állandó és a dinamikus (folyamatosan frissíthető tartalmú) oldalak képét. Kiválasztom a megfelelő betűtípust, betűméretet, színt, a képek elhelyezésének rendjét, összeállítom a számítógépen megjelenő oldalképet. Szükség esetén logótervet készítek és kialakítom a megfelelő internetes oldal arculatát, hangulatát, stílusát. Kialakítom a nyitóoldalt, menüsort (a megjelenített információk tartalomjegyzékét) és fejléceket készítek, hogy az interneten böngészők figyelmét minél inkább a megjeleníteni kívánt adatokra, információkra terelje.
A weboldalt különböző oldalról beúszó szövegekkel, háromdimenziós képekkel, zenei aláfestéssel teszem még egyedibbé. Ügyelek a helyesírásra, javítom az esetleges hibákat. A weblapokhoz levelezőrendszert kapcsolok vagy olyan interaktív oldalakat, melyek lehetővé teszik, hogy az oldalt olvasó felhasználók elküldhessék véleményüket. Az elkészített tervekből a megrendelővel közösen kiválasztjuk az Internetre kerülő végleges változatot.